Derfor elsker vi lucerne og ved, at du vil gøre det samme

Medicago sativa som du og jeg kender bedre som lucerne, er den samme plantefamilie som ærter, bønner og kløver. Planten har været dyrket til hestefoder i over 2000 år, stammer fra Iran og spredte sig derefter over hele verden, efterhånden som perserne, grækerne og romerne udvidede deres riger og tog deres heste og foder med sig. Der er en grund til, at lucerne stadig anvendes til hestefoder i dag, og det er fordi, lucerne er sikkert og nærende foder. Læs videre for at få mere at vide om de særlige fordele ved lucerne for heste:

Sikker energi

Fibrene i lucerne giver din hest langsomtvirkende energi, som den kan anvende til vedligeholdelse, arbejde eller vægtforøgelse. Alfa-A Original giver lige så meget energi som Cool Mix, så for mange heste er der slet ikke behov for at anvende kornbaseret foder.

Lavt indhold af stivelse og sukker

Ingen sukkertilsætningLucerne har et meget lavt indhold af både stivelse og vandopløselige kulhydrater som f.eks. sukker og fruktan. Når der tilsættes olie som et overtræk, er sukkerniveauerne typisk mindre end 5 %. Foder er sjældent om overhovedet sukkerfrit, da selv halm indeholder en vis mængde sukker. Se efter vores logo for ingen sukkertilsætning for at være sikker på, at du anvender et produkt med mindst muligt sukker.

En kilde til kvalitetsprotein

Historisk har man ment, at proteiner var årsagen til alt skadeligt hos heste, men forskning har vist, at dette ikke er tilfældet, og faktisk er en foderplan med et højt indhold af stivelse eller sukker sædvanligvis synderen. Protein består af byggeklodser, der kaldes aminosyrer, og disse omdannes til væv som f.eks. muskler. Fodring med lucerne er en sikker måde til at være med til at opbygge muskelfibre.

En righoldig kilde til biologisk tilgængelige mineraler

Lucerne indeholder næsten tre gange så meget kalcium som græs, og da lucerne er en plante, er det kalcium, som den indeholder, meget mere tilgængeligt for hesten end kalcium fra uorganiske kilder som f.eks. kalkstensmel, som mange kosttilskud er baseret på. Selvom lucerne er righoldig på visse mineraler, indeholder den ikke alle i de rette niveauer, så der skal gives et vitamin-/mineraltilskud ved siden af.

Lucerne som en buffer

Selvstændig forskning har vist, at lucerne er en bedre buffer end græsfoder på grund af indholdet af kalcium, protein og andre komponenter. Dette betyder, at fodring med lucerne vil være med til at regulere surhedsgraden i fordøjelseskanalen.

En lang række vitaminer

Lucerne er rig på betakarotin, som omdannes til vitamin A i kroppen. Lucerne indeholder også vitamin E og B-vitaminerne thiamin, riboflavin, pantotensyre, biotin og folinsyre. Lucerne indeholder også værdifulde niveauer af spormineralet kobolt, der sætter hesten i stand til at syntetisere vitamin B12, som er involveret i optagelse og udnyttelse af jern.