Dengie-filosofien – fra mark til foder

Foderet er af meget stor vigtighed for vores hestes sundhed, trivsel og ydeevne, og vi ved, hvor vigtigt det er for dig at gøre det bedste for din hest. Det betyder ikke, at du skal fodre med alle kosttilskud eller bruge en formue på mange forskellige foderposer. Faktisk gælder det som oftest, at jo enklere kosten er, jo bedre er den for hesten. Det du skal være sikker på er, at det foder du anvender er så naturlig som muligt og at det er sundt for hestens fordøjelsessystem.

Hos Dengie dyrker vi selv så mange af de indholdsstoffer, vi anvender som muligt og køber så lokalt, som vi kan for at holde vores fodertransport nede og støtte UK-landmænd. Vi er meget stolte over at sige, at vi kan spore fiberindholdsstofferne i hver pose, vi fremstiller, helt tilbage til den mark, hvor de blev dyrket for at fremstille naturligt og sikkert foder, som du kan have tillid til. De ca. 2500 hektar lucerne, vi dyrker, er indenfor en radius på ca. 30 km af vores produktionssteder, og det betyder, at vi kan hente afgrøderne ind fra markerne så effektivt som muligt, maksimere næringen i foderet og holde vores CO₂-udledning nede. Tilbage i 2014 skiftede vi fra at anvende sojaolie dyrket i Brasilien til rapsolie dyrket i UK, og i 2016 introducerede vi et produkt, der indeholdt koldpresset rapsolie. Vi føler, at det er vigtigt at fremstille et produktsortiment med forskellige overtræk, så hver hesteejer kan vælge det produkt, der passer bedst til deres hests behov.

Dengie-filosofien er at fremstille det bedste og sundeste hestefoder, vi kan, og støtte til forskningsprojekter indenfor hesteernæring spiller en vigtig rolle i virksomhedens fortsatte bestræbelser på at forbedre hestens sundhed. Dengie beskæftiger et team af højt kvalificerede ernæringseksperter, som er aktivt involveret i forskningsprojekter med ansete institutioner rundt omkring i verden. Dette omfatter at arbejde med agronomer med henblik på at udvikle lucernen, så den bliver endnu mere nærende for din hest – vi er i den misundelsesværdige position, at vi kan have indflydelse på vores foder lige fra frøstadiet!

Levetid og tidsrytmer for Dengie-lucernen

Lucerne er en flerårig plante, der står i jorden mellem tre og fire år og har vinterbunddække til brug for fugle og insekter. En bælgplante, der kan binde kvælstof fra atmosfæren og sende det tilbage til jorden. Der er behov for mindre kunstgødning, hvilket har miljømæssige fordele.

Det første år høstes lucernen to gange, for at den kan etablere sig. I årene 2 til 4 høstes den tre gange mellem april og oktober i cyklusser på seks til syv uger. Den lange høstperiode betyder, at vejrforholdene kan variere ret betydeligt og producere en afgrøde med varierende mængder af blade og stilke.

Dengie var banebrydende indenfor anvendelsen af tørring ved høj temperatur for at konservere foder til heste i UK. Dette forlænger høstsæsonen for afgrøderne, og når planterne ikke er fuldt udviklede, så de nemmere kan fordøjes og har et højere indhold af energi og næringsstoffer. Tørring ved høj temperatur producerer foder med et meget lavt indhold af mug i sammenligning med soltørret foder som f.eks. hø og halm.

Hvorfor varierer udseendet på det færdige produkt?

Da lucerne er et naturmateriale, kan slutproduktet variere i udseende, men dette er ikke forskelligt fra variationerne i farve, størrelse og form på den frugt og de grøntsager, vi spiser. Farvevariationer i det færdige produkt er noget, som de fleste mennesker vil bemærke før eller siden, og mens nogle poser kan forekomme lysegrønne, kan andre forekomme brune. Den hovedfaktor, der påvirker farven på lucernen, er vejret, hvor våde og varme forhold giver grønne, bladrige planter, hvorimod tørt og varmt vejr har tendens til at resultere i et mere brunt materiale. Selvom lucernen blandes for at forsøge at skabe et ensartet slutprodukt, kan dette være vanskeligt i år, hvor der opleves ekstremt vejr, da det meste af afgrøden så vil være den samme.

Lucernen kan også variere i struktur, hvilket relateres til den andel af blade og stilk, den indeholder. Stilkene på lucerneplanten er meget fibrøse, hvorimod bladene er meget nærende. Vejret bestemmer hvor hurtigt planten vokser, og hvis forholdene er de rette, kan den modnes meget hurtigt, hvilket gør den mere fibrøs. Modsætningsvis kan bladrig lucerne se meget fragmentarisk ud i posen – da bladene er den mest næringsholdige del, er det af afgørende betydning, at de er indeholdt i foderet, og tilsætningen af coatning i form af olier og/eller melasse hjælper med at sikre at de fordeles jævnt i posen.